De ce înșală bărbații?

De ce înșală bărbații?

De curând, am făcut un experiment social, cu speranța că aflăm de ce înșală bărbații. Ceea ce ne-am dorit, de fapt, a fost să aflăm ce cred românii despre acest subiect. 

Răspunsurile primite nu au fost deloc satisfăcătoare pentru noi. Unii au spus că bărbații înșală din plictiseală, alții “de proști”, alții au îndrăznit să spună că bărbații nu înșală. Desigur, este important să subliniem faptul că nu toți bărbații înșală și că fiecare relație este diferită.

Multă vreme s-a presupus faptul că bărbatul înșală mai des și mai mult decât femeile. Studiile arată că, atât femeile, cât și bărbații înșală în mod egal.

Ce este, de fapt, infidelitatea?

Dacă ar fi să-i atribuim infidelității o definiție, atunci aceasta este o încercare, imorală ar spune mulți, de a găsi validarea, acceptarea, iubirea pe care nu o găsești în relația de cuplu oficială. Am putea spune că e dorința fiecărei ființe umane de a se simți unică, dorită, specială. Sau și mai simplu de atât, infidelitatea este consecința unei nevoi emoționale neîmplinite.

Poate fi prevenită infidelitatea?

Da, atâta vreme cât există o comunicare bună, iar comunicarea bună înseamnă să vă spuneți unul altuia ceea ce simțiți, ce nevoi emoționale aveți, ce așteptări aveți unul de la celălalt. De aici lucrurile se complică pentru că a vorbi despre nevoile, emoțiile și așteptările tale înseamnă să deții o autocunoaștere excelentă. Cât de bine te cunoști? Cât de bine se cunoaște partenerul tău?

Dacă tu nu știi ce vrei, cum îți imaginezi că celălalt va ști ce să-ți ofere?

Dacă tu nu ceri prin cuvinte, cum îți imaginezi că vei primi ceea ce îți dorești?

Sexualitatea masculină, deși un fenomen psihologic important, este foarte puțin înțeleasă de mintea ocupată a omului modern. Bazele comportamentului sexual, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților începe să aibă loc în jurul vârstei de 3 ani și, să fim serioși! Câți dintre noi au primit o educație sexuală adecvată? 

În România, sexualitatea încă este ceva tabu. Nu discutăm, e rușine, fetele n-au voie, iar bărbații sunt încurajați de timpuriu să înșele, căci “așa sunt băieții”, nu?

Pe când femeia… Femeia când înșală este etichetată rapid ca fiind “ușoară”. E corect așa?

Bărbații profită de dragoste ca să ajungă la sex, iar femeile profită de sex ca să ajungă la dragoste, spune un proverb celebru.

Câtă confuzie lasă aceste cuvinte printre noi? Dar vorba aceea cum că bărbatul gândește numai cu capul mic, și nu cu cel mare, o știi? Sigur ai auzit-o. Mai în glumă, mai în serios, ai auzit-o măcar printre prieteni. Multă frustrare și derută aduce printre femei. Cum să știe ele cu adevărat ce-și doresc bărbații cu adevărat? Și câtă rușine apare în sinea unui bărbat și cât de mult poate bloca acest aspect comunicarea între cele două sexe?

Cum îți dai seama când un bărbat te înșală?

Principala emoție pe care o simte orice bărbat atunci când înșală este vinovăția. Nu, nu sunt doar niște prădători și nici acesta nu este motivul adevărat pentru care înșală, cât mai degrabă se simt însingurați. Uneori, par că au mai multă putere decât femeile, dar, adevărul e că un bărbat care înșală simte că are mai puțină, iar motivul pentru care discretizează atât de rapid o femeie este teama de a nu se simți ei înșiși trădători.

Pe cine trădăm noi cu adevărat atunci când înșelăm? Pe partenerul nostru sau pe noi înșine?

Iată câteva răspunsuri la întrebarea De ce înșală bărbații? De fapt, mai degrabă sunt răspunsurile la întrebarea “De ce înșelăm?”, fie bărbați, fie femei, căci am stabilit deja că se întâmplă în mod egal.

1. Valori încălcate

Fiecare dintre noi deținem o serie de valori de care avem nevoie pentru bunăstarea noastră emoțională. Valorile sunt ceva ce are omul mai drag, lucruri care îl fac fericit și la care nu trebuie să renunțe.

Revenim la autocunoașterea despre care vorbeam la început. Valorile fac parte din autocunoaștere. Trebuie să știi care sunt valorile tale ca să-i poți comunica partenerului tău de la bun început ce îți aduce fericire.

Hai să-ți dau câteva exemple de valori și, te rog, să reții că valorile sunt principii și credințe fundamentale care ghidează comportamentul și deciziile unei persoane: 

– Integritatea, care înseamnă respectarea unor principii morale și adevărului în toate acțiunile și deciziile;

– Empatie: Aprecierea și înțelegerea emoțiilor și perspectivelor altor oameni;

– Respectul; Imaginează-ți scenariul acesta: Unul are o plăcere deosebită de a respecta drepturile și demnitatea fiecărei persoane, celălalt are prejudecăți legate de cultură, rasă sau de altă natură. Ce se întâmplă cu relația când apare această diferență?

– Responsabilitatea; Dacă pentru tine e important să-ți asumi deciziile și acțiunile, însă pentru partenerul tău nu e mare lucru, ce se întâmplă cu relația voastră?

– Independența; Dacă pentru tine este important să te simți independent, iar pentru partenerul tău e mai important să stea acasă și să nu facă mare lucru, ce se întâmplă cu relația voastră?

– Dezvoltarea personală; Ai observat că sunt oameni care evoluează constant și nu suportă să rămână în același loc?

– Aventură; Cum e relația cu un partener care are nevoie de aventură când ție îți place să stai acasă între patru pereți?

– Casă, copil, familie; Cum e relația cu un partener care are aceste valori morale, când tu nu-ți dorești asta? 

Iată cât de important este să-ți cunoști valorile și să le transmiți înainte de a începe relația de cuplu! 

Ce se întâmplă când renunți la propriile valori de dragul de a face relația să meargă? Renunți la o parte din tine însăți până când apare o altă persoană care pare că e pe aceeași lungime de undă cu tine. Înșelăm, nu? 

2. Persecutor, salvator sau victimă?

Niciunul dintre aceste trei roluri, care nu sunt deloc etice, nu face cinste relației voastre.

Cine este persecutorul din relația de cuplu? Cel care se crede superior partenerului. Acesta critică, încearcă să-l schimbe, să-l manipuleze, să-l facă să se simtă vinovat pe celălalt. Mai devreme sau mai târziu, partenerul manipulat și criticat va întâlni o altă persoană care îl va face să se simtă special și poate că va înșela. 

Salvatorul? Deși, pare că are un scop nobil, la bază există o superioritate. Consideră că partenerul nu este capabil să se descurce singur, prin urmare începe să facă lucruri în locul lui, face sacrificii i se poartă ca un “părinte” în relația de cuplu. Drept consecință, partenerul caută liniștea și independența într-o relație extraconjugală.

Ajungem la rolul de victimă, iar asta presupune că apare sentimentul de inferioritate față de partener. Percepția ar putea fi “Toate lucrurile rele mi se întâmplă mie, totul e greu”. Victima e veșnic nemulțumită, iar partenerul victimei ar putea la un moment dat să-și dorească o persoană mai entuziastă, care își trăiește viața și e mai veselă. Când o va găsi, greu o va refuza. 

3. Unul dintre parteneri nu se îngrijește

Atunci când te afli în rolul de victimă, nu “dai prea mulți bani” pe tine. Dacă există convingerea că “nu merit să fiu iubit sau nu merit să rămână cineva cu mine toată viața”, vei ajunge să te comporți ca o persoană fără valoare. Ce se întâmplă când partenerul întâlnește o persoană care se valorizează mai mult? Va vrea să rămână acolo.

Sunt multe motive pentru care atât bărbații, cât și femeile înșală, însă un singur lucru este de reținut cu adevărat. Fie bărbat, fie femeie, avem responsabilitatea să-i comunicăm celuilalt care sunt valorile și nevoile noastre, și care este limita peste care nu permitem să se treacă. De asemenea, e important să comunicăm și consecința în situația în care partenerul depășește limita.

De ce rămân femeile în relații în care nu se simt respectate și iubite? De cele mai multe ori pentru că nu au siguranța zilei de mâine, pentru că nu au banii de care au nevoie pentru a trăi frumos, pentru că sunt persecutate și manipulate, pentru că nu au curajul să plece.

La ACM Studio îți poți schimba viața în bine, iar asta înseamnă venituri lunare care pot ajunge chiar și la 30 000$, colegi care îți vor oferi suportul emoțional de care ai atât de multă nevoie pentru a te elibera de relațiile toxice, un departament de marketing bine pus la punct, astfel încât evoluția ta să fie una rapidă și productivă.

Ce trebuie să faci? Să fii curajoasă și să ai încredere atât în tine, cât și în noi! Indiferent din ce zonă a țării ești, indiferent cât de greu ți se pare ceea ce trăiești acum, fii curajoasă! Apasă aici și contactează-ne.

Curajul este antidotul fricii.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
1
Te pot ajuta?
Buna! Pentru mai multe informatii iti stau la dispozitie! Deasemenea ne poti contacta pe Whatsapp sau telefonic la nr. 0752.419.419