Uneori, fiecare dintre noi se poate simti iritat, suparat sau enervat in anumite situatii. Insa exista oameni care sunt predispusi la nervozitate excesiva si care se enerveaza foarte usor si in situatii in care altii ar fi relaxati sau indiferenti. Aceste stari pot fi neplacute si pot avea consecinte negative asupra sanatatii fizice si mentale, relatiilor sau a performantei profesionale.
Desigur ca este firesc sa iti pierzi rabdarea si sa fii irascibil in situatii precum atunci cand esti prins in trafic sau cand intampini anumite dificultati, insa este foarte usor sa treci intr-o extrema si sa faci din nervozitatea excesiva un stil de viata.
Cauzele nervozitatii excesive
Exista o serie de motive pentru care oamenii se enerveaza prea repede. Stresul, anxietatea si oboseala pot juca un rol important in acest sens. Pe de alta parte, frustrarea cu privire la un obiectiv nerealizat sau la o situatie nerezolvata poate fi, de asemenea, o cauza a iritabilitatii si a nervozitatii excesive.
Alteori, cand asteptarile tale sunt prea mari si nu esti capabil sa le indeplinesti, poate creste nivelul de stres si episoadele de nervozitate peste masura. De asemenea, lipsa de control asupra unei situatii sau asupra propriilor emotii te poate face frustrat si iritat.
Exista si unele persoane care sunt mai predispuse la enervare decat altele, din cauza trasaturilor lor de personalitate, cum ar fi impulsivitatea, intoleranta la frustrare sau lipsa de rabdare.
„Ma enervez foarte repede” – cum tratezi aceasta problema?
Gaseste o modalitate de a elibera stresul. Practicarea unui sport, meditatia sau chiar o simpla plimbare pot fi modalitati excelente de a te elibera de tensiune si de a-ti relaxa mintea si corpul.
Fii constient de starea ta emotionala. In momentele de iritare sau frustrare, incearca sa fii constient de propriile emotii si sa iti reglezi respiratia. Cand te simti agitat, respira adanc si incet pana cand iti regasesti starea de calm.
Gandeste-te pozitiv. In loc sa te concentrezi asupra lucrurilor care nu merg bine, incearca sa te gandesti la lucrurile bune din viata ta. Concentrarea asupra lucrurilor pozitive te poate ajuta sa iti mentii starea de spirit buna.
Fa pauze regulate. Atunci cand te simti stresat sau iritat, ia o pauza. Fa o plimbare, bea un ceai si deconecteaza-te de la acea situatie neplacuta.
Fii deschis la schimbare. Uneori, situatiile sau circumstantele se schimba si este important sa fii deschis si flexibil. Fii pregatit sa faci ajustari si sa iti adaptezi planurile pentru a te potrivi situatiei.
Fa yoga sau meditatie. Aceste practici pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si la imbunatatirea starii generale de bine.
Daca ai ajuns la concluzia ca te enervezi prea repede, este nevoie sa iei cat mai repede masuri pentru a remedia aceasta problema. Nervozitatea excesiva iti poate afecta atat viata personala, cat si profesionala.
De exemplu, nu ai putea fi niciodata un model online de succes, daca te vei enerva de fiecare data cand vei interactiona cu un membru mai dificil. Persoanele care au facut performanta in acest domeniu stiu cum sa gestioneze nervii si situatiile tensionate, pentru a nu se vedea pe chipul lor niciun strop de irascibilitate. Aceasta este una dintre calitatile unui model de top, afla mai multe detalii despre aceasta meserie chiar AICI.
Acum ca ai primit aceste sfaturi utile, trebuie doar sa le pui in practica, iar gandul „Ma enervez foarte repede” nu va mai exista in mintea ta. Fii o persoana mai calma si linistita, iar calitatea vietii tale va creste semnificativ!